Jak pečovat o pleť v zimě

Přichází zima, tedy období, které je pro naši pleť nejnáročnější. Proč zrovna zima znamená pro naši pokožku takovou zátěž? Je mnoho příčin, které způsobují, že naše pleť v chladném počasí trpí. Patří mezi ně mráz a vítr, časté střídání velmi rozdílných teplot, pobyt v přetopených místnostech, kde vzduch ztrácí přirozenou vlhkost, nedostatečná ochrana proti UV záření, smog ve městech a silnější vrstva oblečení, pod kterou kůže nemůže dostatečně dýchat, vysychá a hrubne.

V zimě naše tělo zpomaluje svůj metabolismus a stejně tak naše pokožka. Ta produkuje menší množství mazu, takže se ztenčuje vnější ochranná vrstva, a zároveň má nedostatek vzdušné vlhkosti. Proto je potřeba i v zimě dodávat pokožce hydrataci, a to jak prostřednictvím pleťových krémů, tak dostatečným pitným režimem. V chladném počasí naše tělo sice navenek nevyžaduje takovou potřebu tekutin, jako je tomu v teplejších měsících, ale to neznamená, že ji nepotřebuje.

Hydratace a výživa pleti v zimě

Je vhodné používat stejný hydratační krém v létě i v zimě? Obecně mají současné hydratační krémy recepturu uzpůsobenou tak, aby jim nevadilo i chladnější počasí. Ale když se teplota dostane pod bod nula, je lepší pleť vyživovat a hydratovat s pomocí lipidů, tedy tuků. Ty jsou obsaženy v krémech, které mají obvykle hutnější konzistenci a voda je vázána uvnitř tukových látek. Udržují vlhkost nejen v buňkách, ale i na povrchu pokožky, která tak zůstane svěží a pružná. Pro zimní období volte tedy spíše krémy hutnější s přírodními výživnými složkami a s dostatkem antioxidantů, které chrání vaši pleť proti volným radikálům. To oceníte obzvláště ve městě, kde je pokožka často zatěžována znečištěným ovzduším a smogem. Nezapomínejte ani na UV ochranu a to zejména na horách.

Chcete dopřát pokožce extra péči? Obzvláště v zimě je vhodné používání pleťových sér a to nejen u zralé a náročné pleti.

Náš tip: večer naneste na očištěnou pleť kyselinu hyaluronovou a následně péči doplňte arganovým olejem. Tato kombinace je ideální volbou pro namáhanou pleť. A jako bonus je zcela přírodní.

Červenání pleti v zimě

Důsledkem toho, jak často přecházíme z vytopených místností do mrazivého počasí, je časté zčervenání naší pokožky. V chladnu se podkožní cévky stáhnou a v teple naopak roztáhnou. Neustálým střídáním teplot může dojít k popraskání žilek a k dlouhodobému začervenání pokožky. Pokud je vaše pleť na tyto projevy náchylná, je vhodné volit séra a krémy proti popraskaným žilkám.

Ochrana rtů v zimě

Nezapomeňte, že chladem nebo mrazem trpí nejen pokožka obličeje, krku a dekoltu, ale i rty. Kůže na nich je velmi tenká a navíc neobsahuje mazové žlázy. Pokud používáte pouze lesk nebo rtěnku může snadno popraskat a kolem rtů se mohou vytvořit jemné vrásky. Proto nezapomínejte na dostatečnou hydrataci svých rtů a ochranným balzámem nebo vazelínou je natírejte klidně několikrát denně. Můžete jim dopřát i jednoduchou výživnou kúru, kdy na ně nanesete vrstvu kvalitního medu a necháte ho působit alespoň 15 minut. Med rty krásně vyživí, vyhladí a v případě popraskání i urychluje jejich hojení.

Stále nevíte, který pleťový krém si na zimu vybrat? Nevadí. Zde máte několik tipů, které vaší pokožce poskytnou maximální komfort a to nejen během mrazivých dnů.