🚚 Zásilkovna s platbou předem pouze 39 Kč

Jak si vybrat správný pleťový krém (1. část)

Pleťový krém je základním kosmetickým produktem snad v každé koupelně. Většina žen ho používá zhruba od svých 20 let, ale s jeho aplikací můžete začít i dříve. Stačí si jen vybrat vhodný krém, který bude vyhovovat vaší pleti a splní všechny její potřeby.

Základní rozdělení pleťových krémů, tedy na denní a noční, známe asi všechny. A ani to nemusí platit, neboť na trhu existuje velké množství krémů, které lze použít ráno i večer. Při výběru pleťového krému, je třeba se rozhodovat nejen podle již zmíněného času použití, ale i podle našeho typu pleti a věku. Pokud si nejste jistá svým typem pleti, pomůže vám ho určit vaše kosmetička. Dalšími a neméně důležitými kritérii pro výběr správného pleťového krému je roční období a v neposlední řadě aktuální stav naší pokožky. Protože, ať chceme nebo ne, stav pleti se mění nejen s věkem, ale i v souvislosti s naším psychickým a fyzickým stavem.

Jednoduchý tip, jak zjistit svůj typ pleti

Ráno, než se nalíčíte, přiložte na tvář bílý ubrousek. Chvíli ho na obličeji přidržte a poté se na něj podívejte proti světlu. Pokud na ubrousku neuvidíte žádné mastné flíčky nebo mapy, máte suchou pleť. Pokud je skoro celý ubrousek mastný, máte mastnou pleť. Pokud vidíte mastné skvrny pouze v oblasti čela, nosu a brady, tzv. t-zóny, máte pleť smíšenou.

Pouze malé procento žen má normální typ pleti, která není ani suchá ani mastná. Pokud patříte mezi ty šťastné, zvolte pleťový krém s polomastnou konzistencí. Ten dodá vaší pleti potřebnou hydrataci. Je-li vám 25 let a více, můžete sáhnout i po krému, který řeší první příznaky stárnutí. Zde platí, že méně je více, a proto nedoporučujeme volit krémy pro hluboké vrásky a zralou pleť. Tyto krémy jsou určeny starší pleti a vaší by neprospívaly. Byly by pro ni příliš hutné, těžké a pomalu by se vstřebávaly. Navíc se do těchto krémů často přidávají rostlinné fytoestrogeny kvůli klesající produkci estrogenu. A tyto problémy bude stěží řešit pleť 25+.

Suchá pleť potřebuje hlavně vodu, proto by ženy s tímto typem pokožky měly používat zejména hydratační krémy. Ty, společně s okysličujícími krémy, jsou vhodné pro každý typ pleti. Proto je dobré mít nějaký ten hydratační krém vedle toho, který je určen pro váš typ pleti a střídat je. Vodu naše tělo potřebuje každý den, dopřejte ji i své pleti a odmění se vám svěžím, vláčnějším vzhledem.

O mastné a smíšené pleti koluje řada mýtů a špatných rad. Ještě dnes si mnoho dívek a žen s těmito typy pleti myslí, že je potřeba ji hlavně vysušovat lokálními přípravky a dalšími produkty pro mastnou pleť. Není to pravda. Pokud budete pleť, která produkuje nadměrné množství mazu, vysušovat, docílíte vlastně jediného – pleť se bude bránit tím, že bude produkovat ještě více kožního mazu. Takže s vysušujícími přípravky to nepřehánějte. I mastná pleť potřebuje vedle jiného hlavně hydratovat.

Označení krémů 25+, 35+…

S přibývajícím věkem potřebuje naše pleť důkladnější péči. Pleť 40leté ženy bude náročnější než pleť 20leté. A aby nám to výrobci kosmetiky usnadnily, uvádějí u svých produktů věkové označení. Je třeba ho brát spíše orientačně. Sice platí, že používání prvních „protivráskových“ krémů má smysl až od 25. roku, ale nemusí již platit, že každá 30letá žena potřebuje krém, který je vhodný pro pleť 30+. Při výběru pleťového krému se řiďte hlavně tím, co zrovna vaše pleť potřebuje, případně se poraďte s vaší kosmetičkou. Ta vám pomůže vytvořit program vaší pleti na míru.

Přečtěte si druhý díl Jak si vybrat pleťový krém

Vyberte si z nabídky pleťových krémů