Jak pečovat o suché vlasy

Jak poznat suché vlasy? Ukazatelů je hned několik. Mohou být na dotek drsné, hrubé, postrádají lesk, v délkách jsou často ztenčené a třepí se. To může mít více příčin. Jedním z faktorů je bezesporu dědičnost (což je známé především kučeravým afro vlasům) a nešetrné zacházení, jako je chemické nebo mechanické poškozování.

Suchost však může trápit různé druhy vlasů. Problémy mohou mít jemné, křehké, zplihlé a naopak silnější, kučeravé nebo husté vlasy. Ve všech zmíněných případech je důležitá péče, která jim zajišťuje neustálý přísun hydratace.

Proč je hydratace důležitá?

Vlasová vlákno má velmi dobrou schopnost vázat na sebe molekuly vody, ale stejně tak dobře je umí i vydávat. A to se děje velmi často během fénování nebo žehlení vlasů, při pobytu na přímém slunci apod. V těchto případech se voda z vlasů velmi rychle odpařuje a tím klesá jejich vlhkost. Dochází k přesušení, ztrátě pružnosti, lesku a k následnému lámání.

Vlhkost se vytrácí především malými trhlinkami na povrchu vlasového vlákna. Ty vznikají poškozením a nedostatečnou péčí. Proto je důležité, abychom vlasům dodali nejen hydrataci, ale také správnou lipidovou péči, která posiluje jejich narušený povrch.

Avšak právě ona míra hydratace a celkové regenerace je pro každý typ vlasů jiná, a proto bych se tomuto tématu ráda věnovala podrobněji.

Mastné vlasy u hlavy, suché konce

Asi nejčastěji se setkávám s problémem, kdy se dlouhé a jemné vlasy v koncích ulamují, zatímco u hlavy jsou zplihlé a rychle se mastí. Jejich majitelky proto často nepoužívají kondicionér, aby jim účes ještě více neslehl. Bohužel toto řešení není příliš šťastné, protože se tyto vlasy ještě více vysušují a následně lámou.

Suché délky potřebují hydrataci jako sůl, a proto je vhodné použít alespoň lehkou bezoplachovou péči, která je nezatíží, ale dodá jim minimální regeneraci.

Kvalitní vlasová kosmetika nabízí speciální přípravky, které tento problém pomáhají řešit. Velmi oblíbený je šampon Specifique Bain Divalent od značky Kérastase. Redukuje nadbytek kožního mazu a zároveň poskytuje výživu suchým délkám. Šampon doporučujeme kombinovat s lehkým kondicionérem Kérastase, který vlasy nezatíží, ale dodá jim potřebnou hydrataci.  

Pokud dáváte přednost přírodním produktům, máme pro vás variantu přípravků od profesionální přírodní italské vlasové kosmetiky Davines. Například šampon Davines Solu je vhodný pro všechny typy vlasů a pomáhá pročistit mastnější póry na pokožce hlavy. Doporučujeme ho kombinovat s bezoplachovým sprejem na vlasy, který dodá hydrataci suchým délkám bez zatížení.

Suché, hrubé, nepoddajné vlasy, které šustí na dotek.

Jsou vaše vlasy suché, téměř se nemastí, jsou těžko upravitelné a mají tendenci se krepatit? V takovém případě je pravděpodobnou příčinou nedostatečná produkce mazových žláz, kdy velmi snadno dochází k přesušení. Kromě vysoce hydratačních přípravků je důležité používat také kvalitní oleje na vlasy, které je neustále chrání a propůjčují jim hebkost, jemnost a lesk.

Značka Kérastase vytvořila pro tento typ vlasů řadu Nutritive. Najdete v ní přípravky zvlášť pro jemnější i silnější vlas. Toto rozdělení je velkou výhodou, jelikož se tak můžeme vyhnout zbytečnému přetížení, kterým jemné vlasy obvykle trpí.

I v případě suchých vlasů pro vás máme přírodní variantu od vlasové kosmetiky Davines. Velmi vhodný je šampon Davines Nourishing z řady Naturaltech, neboť bere ohled na vlasy i pokožku hlavy zároveň. Je ideálním řešením pro dehydrovanou pokožku hlavy, kterou za pomocí fytoceutik z hroznového vína stimuluje a hydratuje. Případně můžete vyzkoušet šampon a kondicionér Momo z řady Essential, který se specializuje výhradně na problém s dehydrovanými vlasy.

Kosmetika pro péči o suché vlasy

Krásné dny vám přeje
Jana Jun Šrámková