Přírodní barvení vlasů z pohledu kadeřníka

Pokud mluvíme o přírodním barvení vlasů, často si ho spojíme s všeobecným pojmem „barvení Hennou“. Ve skutečnosti je však přírodním barvením vlasů myšleno barvení pomocí rostlin, které obsahují různě barevné pigmenty.

Díky této pigmentové rozmanitosti nemusíte od přírodního barvení očekávat pouze zářivě rezavou barvu, které docílíte použitím zmiňované čisté Henny, ale můžete ve vlasech dosáhnout různých barvených odlesků. Běžně se využívá barvicích schopností bylin, jako jsou např. Amla (světle hnědá), Indigo (tmavě hnědá), Mořena barvířská (tmavě červená), Henna (tiziánově červená) atd.

Tyto speciální bylinky se usuší, rozemelou na prášek a po smíchání s vodou jsou připraveny pro barvení vlasů. Vytvoří se tak pasta, která se aplikuje na vlasy, nechá se určitou dobu působit a je hotovo. Na první dojem vypadá vše ideálně a jednoduše, avšak kdyby tomu tak opravdu bylo, zřejmě bychom chemické barvy skoro vůbec nepoužívali a barvili se pouze zdravě, pomocí přírody.

Jaké jsou tedy případné zádrhely při tomto rostlinném barvení a pro koho jsou tyto barvy vhodné či nikoliv?

Přírodní barvy jsou bezesporu zdravější variantou oproti chemickému barvení. V tomto ohledu si vzájemně vůbec nemohou konkurovat. Jsou prospěšné a zdravé pro vlasy, pokožku i tělo, mají léčivé účinky a jsou ekologicky snadno odbouratelné bez nežádoucích dopadů.

Už jen z těchto důvodů je mi tato forma barvení velmi blízká a ráda ji podpořím. Avšak jako kadeřnice jsem během své kadeřnické praxe pochopila, že i přes veškeré sympatie není přírodní barvení vhodné pro každého.

Ale pokud patříte mezi ty, pro které je zdravý a ekologický způsob života prioritou a přizpůsobíte mu i své požadavky, případně i přimhouříte sem tam oko nad nějakou „nedokonalostí“ je pro vás rostlinné barvení zcela vhodné.

Pojďme se však podrobněji podívat na to, co vás může při rostlinném barvení trochu zaskočit.

Výsledný odstín po barvení rostlinnými barvami

Je dobré vědět, že výsledný odstín, který si představujete, nemůžete ovlivnit na 100 %. Můžete ovlivnit, zdali vaše barva bude více či méně tmavá, jestli bude červenější, nebo tlumenější, ale představit si konkrétní odstín a přesně ten očekávat se nevyplácí. Není to v silách těchto typů barev. Přírodní barvy vlasy nezesvětlují, takže vždy spíše natónují výšku vašeho přírodního tónu. Díky tomu také nedokážou sjednotit různé kontrastnější přechody, které vám vznikly pří předchozím barvení. Pravdou však je, že tento problém je poměrně hodně individuální.

Rostlinné, přírodní barvy a krytí šedin

Tyto barvy sice dokážou překrýt šediny, ale bílé vlasy zůstávají zpravidla o něco světlejší. Klasický příklad je třeba v případě tmavých, prošedivělých vlasů, které si nabarvíte oříškovým odstínem. Ve výsledku mají tmavé vlasy krásný hnědoteplý odlesk a bílé vlasy jsou světle zlatohnědé. Rostlinná barva totiž víceméně kopíruje barevné přechody, které jsou vám vlastní. Nemá schopnost barvu sjednotit tak, aby byly všechny vlasy stejnoměrně probarvené. Nicméně tento efekt bývá mnohdy velmi pěkný a barva působí o to více přirozeně.

Zřejmě nejnáročnějším procesem u rostlinného barvení je barvení šedivých vlasů na tmavší hnědé odstíny. Tento proces má dva kroky a zabere tak i několik hodin. Nejdříve nabarvíte své prošedivělé vlasy červeným odstínem a ten necháte působit až dvě hodiny. Následně ho smyjete a teprve poté nanesete na takto ošetřené vlasy vámi vybranou hnědou barvu. Tento postup je třeba zvolit proto, abychom zabránili zbarvení bílých vlasů do modrozelenkavé. Tmavé odstíny totiž pigmenty této barvy obsahují (v různých koncentracích, záleží na typu odstínu) a při nanesení tmavého odstínu přímo na bílý vlas se tento pigment zcela projeví. Ale nanesením na červený podklad (který jsme provedli v prvním kroku) se tento nežádoucí podtón eliminuje.

Ze svých zkušeností vím, že tento proces nelze provést v kadeřnictví dřív než za 4 až 5 hodin.

Rostlinné, přírodní barvy a zesvětlení tmavých odstínů

Považuji za důležité upozornit na problém zesvětlení tmavých vlasů barvených přírodními barvami. Jakékoliv zesvětlování a odbarvování vlasů, které byly barveny tmavou přírodní barvou, která obsahovala barvivo Indigo (Indigofera tinctoria), je velmi složité a mnohdy ho nelze vůbec provést. Vždy se proto raději dívejte, zdali vaše směs neobsahuje i třeba jen malé množství této rostliny. Jedná se totiž o tmavě modrý pigment, který lze z vlasů opravdu velmi těžce odstranit a při odbarvování se vlasy probarvují do modrošedé. Zesvětlování vlasů červených, zlatých a měděných tónů, tedy bez obsahu Indiga už takový problém není a dají se chemicky zesvětlit samozřejmě s ohledem na kvalitu vašich vlasů.

V Salonu U Vlásku provádíme přírodní barvení vlasů pomocí Khadi rostlinných barev na vlasy. Pokud si na barvení sami netroufáte, objednejte se k nám. Pro konzultaci volejte 607110033.

Koupit rostlinné barvy Khadi