Jak si vybrat správný pleťový krém (2. část)

V předchozím článku jsme se zabývali tím, jak si zvolit správný pleťový krém podle typu naší pleti a podle věku. Ale kromě tohoto obecného rozlišení je třeba zohlednit několik dalších klíčových faktorů, které nám pomůžou zvolit správný krém.

Vybírejte správný krém podle ročního období

Každá pleť bez ohledu na typ a věk, potřebuje odlišnou péči v horkých letních dnech a naopak v chladných mrazivých dnech. Obecně lze říci, že v zimě naší pleti nejvíce prospívá posilování kožní bariéry. Toho docílíme používáním krému s obsahem lipidů (kožních tuků), převážně ceramidů. Ty se v naší pokožce v zimě tvoří pomaleji. Krémy jsou pak spíše mastnější a hutnější. Nebojte se jejich používání ani v případě, že jindy má vaše pokožka tendenci se mastit.

V letních měsících volíme naopak krémy lehčí konzistence, s ochrannými UV faktory a s vysokým obsahem hydratačních složek. Mezi významné hydratační faktory patří např. kyselina hyaluronová, aloe vera, glycerin, glycin, sorbitol a různé druhy rostlinných olejů.

Aktuální stav pleti je důležitější než věková hranice

Věková hranice pro použití konkrétního krému v podstatě neexistuje. Mnohem efektivnější je řídit se aktuálními potřebami pleti, které se během roku mohou rapidně měnit. Faktory jako změna ročního období, stres, životospráva, ale i psychika stav naší pleti ovlivňují víc, než si myslíme. A žádný z nich nelze přiřadit ke konkrétnímu věku. Proto berte věkové označení krémů od výrobců pouze jako orientační. S jistou přesností ale přesto říci, že u žen nad 40 let bývá pokožka sušší a zpomaluje se její schopnost regenerace. V důsledku toho se prohlubují vrásky. A právě v tento moment je vhodné zaměřit se na péči pro zralou pleť. Poznáte je většinou snadno, protože i když má každá značka několik řad, přípravky proti vráskám mají často v názvu pojmy „Anti-Aging“, „Anti-Wrinkle“ a přípravky na posílení pevnosti a vypnutí pleti „Firming“, „Lifting“.

Vyberte si z nabídky pleťových krémů